What do you want to search for?

Blog

KAIKKI MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ CLOUD PAKEISTA – OSA 2: KONTTIPOHJAISET OHJELMISTOT

22 syyskuun, 2020

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Cloud Pakeista -blogisarjamme ensimmäisessä osassa keskityttiin Red Hat OpenShiftiin sekä siihen, miten IBM Cloud Pak* –tarina olisi mahdollisimman eheä asiakkaan näkökulmasta. Vaikka kontitus ja yhteinen hallintakerros ovat Cloud Pakeja yhdistävä tekijä, emme tietenkään saa unohtaa itse softaa – se kuitenkin on kaiken keskiössä.

Jotta OpenShift –tarina toisi asiakkaille luvattua lisäarvoa, on itse sovellusten vastattava myös nykypäivän vaatimuksia. Cloud Pakien yhteydessä IBM on päivittänyt jo merkittävän osan omista ohjelmistoistaan konttipohjaisiksi. Tämä työ yhdessä OpenShift –komponentin kanssa mahdollistaa sen, että IBM:n paljon puhuma visio ”build once, deploy anywhere” tuodaan todeksi ja organisaatiot voivat joustavammin tehdä liiketoimintalähtöisiä päätöksiä siitä, missä työkuormia on milloinkin parasta ajaa.

Sama suunta on nähtävissä myös Gartnerin ennusteissa, joiden mukaan yritykset enenevässä määrin pyrkivät ajamaan myös enterprise-tason sovelluksiaan konteissa. Kuten Gartnerkin toteaa, vauhti on maltillista. 2024 mennessä noin 15% enterprise –sovelluksista odotetaan siirtyvän kontteihin. Tekemisen potentiaalia on kuitenkin paljon, sillä vuonna 2020 vastaava luku on vain 5%.*

Sai Vennam IBM:n Cloud –yksiköstä avaa lyhyellä videolla lisää Cloud Pakien ideologiaa, tyypillisimpiä asiakkaiden kohtaamia haasteita sekä sitä, miten IBM Cloud Pakit helpottavat asiakkaiden siirtymistä kohti modernimpaa IT-ympäristöä.

Transitio moderniin maailmaan on organisaatioille matka, jonka taittamiseksi tulee ottaa monta askelta. IBM:n tarjoamalla mallilla muutoksen voi jokainen asiakas tehdä omaan tahtiinsa, sillä Cloud Pakin sisällä olevia komponentteja voi käyttää monella tapaa, myös perinteisten lisenssien lailla on-premise – ympäristöissä. Siirtymistä kontteihin ja/tai pilveen olemassa olevien sovellusten osalta voi näin tehdä vähitellen, kun valmiudet siihen kasvavat. Toisaalta, uusien sovellusten kehittäminen suoraan pilveen voidaan samoilla lisensseillä tehdä modernilla tavalla alusta asti. Kumppaneiden rooli tässä matkassa on keskeinen, sillä yleensä kumppanit ovat se taho, joka aidosti toteuttaa IBM-teknologialla suunnitellut ratkaisut asiakkaille. Näin ollen kumppanit ovat avainasemassa viemässä uudempaa ajattelumallia asiakkaille ja mahdollistamassa niin vanhojen sovellusten modernisointipolkuja kuin uusien työkuormien suunnittelua hyödyntäen viimeisimpiä toimintamalleja.

Cloud Pak –paketointi mahdollistaa uudenlaisen joustavuuden lisenssien käyttöön, sillä lisenssi itsessään pitää sisällään aina käyttöoikeuden moniin IBM-tuotteisiin. Asiakas voi tarpeidensa muuttuessa ottaa paketin sisältä ominaisuuksia käyttöönsä ilman, että välttämättä täytyy tehdä lisäinvestointeja itse lisensseihin. Tämä puolestaan luo uuden ulottuvuuden lisenssikapasiteetin optimointiin ja ennen kaikkea auttaa asiakkaita käyttämään kuhunkin käyttötarpeeseen sopivimpia lisenssejä paketin sisällä ja muokkaamaan käyttöä tarpeen mukaan.

Cloud Pakien myötä IBM on tuonut perinteisten omistuslisenssien rinnalle myös oman versionsa vuokralisensseistä (Committed Term License). Monet asiakkaat ovat tätä halunneet, sillä lisenssien omistaminen ei ole heille tärkeää. Vuokraamalla lisenssin määräajaksi, asiakas pääsee liikkeelle pienemmällä alkuinvestoinnilla ja hyötyy entistä paremmasta joustavuudesta lisenssimäärien suhteen tarpeiden muuttuessa.

Olemassa oleville asiakkaille IBM tarjoaa päivityspolun Cloud Pakeihin kuuluvista nykylisensseistä joko perpetual-mallilla tai vuokralisenssimallilla asiakkaan tarpeista riippuen. Tämä aihe kannattaa ottaa asiakkaiden kanssa esille jo hyvissä ajoin ennen ylläpitojen vuosipäivää, sillä se on luontevin ajankohta päivitysten tekemiselle. Samalla on myös erinomainen tilaisuus tarkistaa asiakkaan nykytila kokonaisuudessaan ja tunnistaa mahdollisia uusia käyttötapauksia Cloud Pakien mahdollistamien joustojen kautta. Me Pedabilla olemme mielellämme näissä pohdinnoissa mukana rakentamassa kanssanne arvolupausta asiakkaalle siirtymisestä Cloud Pakeihin perinteisten lisenssien sijaan. Halutessanne voimme myös tehdä ylläpitohinnoittelun rinnalle päivitystarjouksen jo hyvissä ajoin, jotta niiden todellisia kustannusvaikutuksia on helpompi vertailla todellisen lukujen valossa. 

Täysin uusien asiakkaiden ja mahdollisten lisälisenssitarpeiden tapauksessa kannattaa huomioida, että IBM muutti monien yksittäisten lisenssien hinnoittelua kesällä. Tästä syystä Cloud Pak on useasti todennäköisesti erillistä lisenssiä edullisempi vaihtoehto, erityisesti Committed Term –mallilla hankittuna. Kannattaakin siis olla meihin yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa asiakaskeskustelua, niin mietitään yhdessä, mikä olisi paras tapa tarjota lisenssit asiakkaalle TCO huomioiden.

Kumppaneille uudet muutokset avaavat paljon mahdollisuuksia, mutta vaativat myös uudenlaista ajattelua. Jos edellisessä kirjoituksessa kannustimme tutustumaan Red Hat –teknologiaan, tämän kirjoituksen jälkeen on syytä myös tutustua entistä tarkemmin oman erikoistumisalueen reunoille sijoittuviin teknologioihin. On tärkeää, että kumppanimme osaavat kertoa Cloud Pakin tuomista mahdollisuuksista kokonaisvaltaisesti, vaikka toteutus sisältäisikin ensi vaiheessa vain pienen osan siitä. Toisaalta, IBM on rakentanut uuden kumppaniohjelmansa niin, että kanavalla on paras ansaintamahdollisuus juurikin Cloud Pakien kautta, joten siitäkin syystä aihe kannattaa pitää mielessä.

IBM on paketoinut softaa tällä hetkellä kuuden teeman ympärille:

  • Cloud Pak for Automation
  • Cloud Pak for Applications
  • Cloud Pak for Integration
  • Cloud Pak for Multicloud Management
  • Cloud Pak for Data
  • Cloud Pak for Security

Suosittelemme lämpimästi, että käyt tutustumassa oman alueesi (tai omien alueidesi) Cloud Pakien koulutustarjontaan ja ehkä jopa rohkaistut suorittamaan aiheesta sertifikaatin! Myyjille hyvän yleiskäsityksen antaa IBM:n Journey to Cloud Sales Essentials –koulutuspolku. Teknisemmille henkilöille vaihtoehtoja on enemmän, riippuen erikoistumisalasta. Alle olemme listanneet keskeisimpiä sertifikaattiin valmistavia koulutuspolkuja:

Solution Architect:

Certified Developer:

Administrator:

Tulevina viikkoina julkaisemme kirjoituksia, joissa syvennytään hieman tarkemmin myynnillisestä näkökulmasta eri Cloud Pakeihin ja siihen, millaisilla kulmilla keskusteluja voi avata suomalaisten asiakkaiden kanssa. Seuraathan siis blogisarjaamme tarkasti ja ole yhteydessä meihin, niin jutellaan tarkemmin sinua erityisesti kiinnostavista aiheista.

Merkitsethän myös kalenteriisi päivämäärän 12.11.  Silloin Suomen IBM:n softatiimi järjestää ”Kysy Cloud Pakeista ” –webinaarin. Webinaarissa käsitellään ja vastataan kumppaneiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin Cloud Pakeihin liittyen. Voit ilmoittautua webinaariin jo tänään. Cloud Pakeihin liittyviä kysymyksiä voit esittää etukäteen lähettämällä niitä sähköpostitse: jonna.melodasilva@pedab.fi.  Mitä enemmän ennakkokysymyksiä saadaan kasaan, sitä hyödyllisempi webinaari on teille kumppaneille – olethan siis aktiivinen!

Tutustuthan myös blogisarjamme muihin, tähän mennessä julkaistuihin osiin: 

Osa 1: Moderni konttiajattelu
Osa 3: Hyperautomaatio digitalisaation mahdollistajana
Osa 4: Vanhan ja uuden tasapaino 

*IBM Cloud Pak® offerings are an integrated set of AI-infused software solutions for hybrid cloud that help you fully implement intelligent workflows in your business to accelerate digital transformation. IBM Cloud Pak solutions tap into the power of IBM Watson® to apply AI to your business to predict and shape future outcomes, automate complex processes, optimize your employees’ time and create more meaningful customer experiences. The solutions are built on the Red Hat® open hybrid cloud platform so you can build once and deploy anywhere. More on Cloud Paks. 

*Press release: Gartner Forecasts Strong Revenue Growth for Global Container Management Software