What do you want to search for?

Blog

KAIKKI MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ CLOUD PAKEISTA – OSA 4: VANHAN JA UUDEN TASAPAINO

13 lokakuun, 2020

Miten selvitä jatkuvassa ristipaineessa vanhan säilyttämisen ja uuden luomisen välillä? Se on aihe, jonka ympärillä IT-puolella tasapainoillaan päivittäin. Liiketoiminta ja asiakkaat odottavat palveluiden olevan saatavilla 24/7, mieluiten kaikilla mahdollisilla laitteilla, käyttäjäystävällisessä formaatissa. Uusien ominaisuuksien päivittäminen ei tapahdu kerran vuodessa, vaan siitä on tullut jatkuvaa. Tämä vaatii IT:ltä uudenlaisia toimintatapoja, joustavuutta ja palveluiden uudelleensuunnittelua. Jos homma takkuaa, niin varsinkin kuluttaja-asiakkaat reagoivat nopeasti sekä jaloillaan että lompakollaan.

Harvalla on mahdollisuus aloittaa ns. puhtaalta pöydältä IT:n kanssa vuonna 2020, vaan uusiin vaatimuksiin on vastattava nykytoimintoja vaarantamatta. Näihin, olemassa oleviin järjestelmiin ollaan organisaatioissa harvoin valmiita investoimaan, päinvastoin niiden kustannustason odotetaan mieluummin laskevan. Samaan aikaan IT-osaston halutaan olevan omalta osaltaan edistämässä digitalisaatiota ja mahdollistamassa uusien palveluiden luomista joustavasti. Heikkohermoisempi ahdistuisi vähemmästäkin!

Siksi meidän työtämme on auttaa IT-yksiköitä muutosmatkalla ja olla varmistamassa, että heillä on onnistumisen avaimet käsissään, kun he niitä tarvitsevat. Monipilviympäristöt, kolmansien osapuolien valmiit SaaS-sovellukset, ketterät kehitysmallit, IoT-laitteet ja räjähdysmäisesti kasvava datamäärä ovat todellisuutta, jota meistä kukaan ei voi paeta. Se, miten näitä uusia mahdollisuuksia (vai uhkia?) hallitsemme ja hyödynnämme, onkin tässä kohtaa se kaikista tärkein kysymys.

Korkealla tasolla IBM:n vastaus tulevaisuuden IT:n kipupisteisiin rakentuu suunnitelmallisen modernisoinnin päälle, kolmella tasolla:

  1. Alustatason kustannustehokas automatisointi, valvonta ja hallinta
  2. Joustavat integraatioalustat, jotka mahdollistavat tiedon kuljettamisen ja yhdistämisen luotettavasti, nopeasti sekä tietoturvallisesti järjestelmien välillä
  3. Dynaamiset sovellusalustat vastaamaan nopeasti muuttuviin liiketoimintatarpeisiin

IBM:n lähestymistapa ei käytännössä koskaan Cloud Pakien* kanssa ole ”rip and replace”, vaan tarkoituksena on tuoda modulaarisia työkaluja, joita hyödynnetään aina kuhunkin tarpeeseen parhaiten sopivalla tavalla. Näitä kolmea yllämainittua aluettakin voi katsoa joko isona IT-kokonaisuutena tai yksittäisinä elementteinä, tilanteesta riippuen. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa, on vain asiakkaalle sopivin tapa ja siihen me mukaudumme. Ensimmäinen askel, erityisesti olemassa olevien asiakkaiden kanssa, on rakentaa kartta nykytilasta tavoitetilaan. Vaikka tiedämme, että erityisesti liiketoimintakriittisten järjestelmien modernisointi on pitkä tie, täytyy siitäkin avata keskustelua jo nyt. Jos me emme sitä tee, joku muu kyllä käy kolkuttelemassa ovea.

Tämän työn tueksi IBM on luonut paljon apuvälineitä myös kumppaneiden käytettäväksi. Esimerkiksi sovelluspuolelle IBM tarjoaa osana Cloud Pak for Applications –kokonaisuutta Transformation Advisor -työkalun analysoimaan asiakkaan nykyistä sovellusympäristöä ja löytämään sieltä ne kohteet, joissa modernisointikynnys on matalin ja kustannushyödyt suurimmat. Tällä tavalla pystytään visualisoimaan selkeästi ympäristön nykytila, suositellut toimenpiteet kohti modernimpaa mikropalveluarkkitehtuuria ja näyttämään myös itse migraatiosuunnitelma niin, että se tuottaa mahdollisimman paljon hyötyä asiakkaalle mahdollisimman lyhyessä ajassa.

Cloud Pak for Applications itsessään tarjoaa erittäin laajan kirjon sovelluskehitystyökaluja ketterään kehitykseen sekä luotettavan hallintakerroksen kokonaisuudelle. Cloud Pakin sydämessä ovat tietysti itse sovelluspalvelimet – Cloud Pakin sisällä asiakkaat saavat mahdollisuuden hyödyntää ei pelkästään IBM:n WebSphere Application Serverin (WAS) eri versioita vaan myös RedHatin sovellusalustoja. Näin varmistetaan, että valikoimasta löytyy sopivin mahdollinen ratkaisu sovelluspalvelimeksi niin sille vanhalle, mutta elintärkeälle liiketoiminnan ydinjärjestelmälle kuin myös suoraan pilveen koodatulle kevyelle mobiilisovelluksellekin, aina tarpeen mukaan. Tällaista valinnanvaraa ei ennen ole nähty!

Jos aihe on sinulle vieraampi, mutta haluat oppia lisää, niin Cloud Pak for Applications Sales Foundations – koulutuspolku on juuri julkaistu. Siinä käydään läpi erittäin hyvin mm. miten tämä tuotekokonaisuus voi auttaa asiakkaita vastaamaan uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja miten aiheesta kannattaa heidän kanssaan puhua.

Monesti kuulee myös IBM:läisiä haastettavan sitä, että Cloud Pak –konseptina on ”liian iso” suomalaisille yrityksille – yksi ratkaisu on enemmän kuin riittävä. Hyvänä esimerkkinä tästä integraatiopuolella ovat API:t, jotka ovat olleet jo jonkun aikaa todella kuuma aihe markkinassa. Myönnetään, ne ovat erittäin hyvä tapa tarjota hallittu rajapinta resursseihin laajemmalle käyttäjäkunnalle. Samalla on tärkeä muistaa, että API ei ole välttämättä aina se paras ratkaisu kaikkiin tilanteisiin. Yhdessä asiakkaiden kanssa on arvokasta mallintaa, miten heidän ympäristössään parhaiten varmistetaan se, että järjestelmissä oleva tieto hyödynnetään ja välitetään sitä tarvitseville tahoille optimaalisella tavalla. Joissain tilanteissa ”perinteisemmät” APP Connect ja/tai MQ –teknologiat voivatkin olla sopivampia käytettäväksi ja ne löytyvät suoraan saman Cloud Pak for Integration-lisenssipaketin sisältä yhdessä API–tuotteen kanssa.

Tämän joustavuuden avulla organisaatiot voivat sekä varmistaa olemassa olevien ympäristöjen hallitun modernisoinnin, että tarttumisen uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin suoraan uusimpien työkalujen avulla. Muissakin yhteyksissä korostettu sekä-että –ajattelu joko-tai –mallin sijaan pätee myös tässä. On vain fiksua yrittää järkeistää toimintaa, rikkoa järkälemäisiä, kustomoituja järjestelmäintegraatioita pienemmiksi mikropalveluiksi, uusiokäyttää integraatioita mahdollisuuksien mukaan ja avata rajapintoja API:en kautta – mutta vain niissä tapauksissa, joissa modernisointi voidaan tehdä turvallisesti ja hallitusti. Siinä IBM:n kaltaiset toimijat yhdessä kumppaneiden kanssa voivat olla asiakkailleen aidosti apuna varmistamassa, että päätökset esim. järjestelmän siirrosta julkipilveen tehdään olemassa olevat riippuvuudet huomioiden, mitään kriittistä rikkomatta.

Myös Cloud Pak for Integrationista on kumppaneille avattu uunituore Cloud Pak for Integration Sales Foundations – koulutuspolku. Jos haluat oppia lisää integraatioista ja nähdä, mitä kaikkea paketti sisältää, kannattaa aloittaa tästä materiaalista.

Blogisarjamme seuraavassa osassa tutustumme hieman tarkemmin niihin ratkaisuihin, joita IBM:llä on tänä päivänä tarjolla alustahallintaan uuden CloudPak for Multicloud Management –ratkaisun myötä – pysy kuulolla!

Olethan meihin yhteydessä, jos haluat keskustella lisää blogisarjassamme käsiteltyihin aiheisiin liittyen. Laitathan myös kysymyksiäsi tulemaan (jonna.melodasilva@pedab.fi) 12.11. pidettävään Kysy Cloud Pakeista -kumppaniwebinaariin ja ilmoittaudu mukaan jos et ole sitä jo tehnyt. 

Aikaisempiin Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Cloud Pakeista -blogisarjamme kirjoituksiin pääset tutustumaan alla olevien linkkien kautta: 

Osa 1: Moderni konttiajattelu
Osa 2: Konttipohjaiset ohjelmistot
Osa 3: Hyperautomaatio digitalisaation mahdollistajana

*IBM Cloud Pak® offerings are an integrated set of AI-infused software solutions for hybrid cloud that help you fully implement intelligent workflows in your business to accelerate digital transformation. IBM Cloud Pak solutions tap into the power of IBM Watson® to apply AI to your business to predict and shape future outcomes, automate complex processes, optimize your employees’ time and create more meaningful customer experiences. The solutions are built on the Red Hat® open hybrid cloud platform so you can build once and deploy anywhere. More on Cloud Paks.